Mit vegyen figyelembe a fröccsöntés alapanyagának kiválasztásához

A piacon elérhető több száz alapanyagnak köszönhetően a műanyag fröccsöntési munkák anyagválasztási folyamata korántsem egyszerű, sok fejtörést okozhat. A Mould Kft. 1994 óta foglalkozik fröccsöntéssel, számos alapanyaggal dolgoztunk már: ismerjük a különböző típusú polimerek tulajdonságait és egyedülálló előnyeit, és szorosan együttműködünk az ügyfeleinkkel, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet a projektjükhöz.

Lássunk néhányat a műanyag fröccsöntés legnépszerűbb alapanyagai közül:

ABS

Kiváló ütésállósága és mechanikai szilárdsága miatt az ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) számos iparágban és alkalmazásban alkalmazható az autóipartól a csővezetékekig. A fém bevonatok könnyen alkalmazhatók, így kiváló választás telefonok, zuhanyfejek és fogantyúk számára. Az ABS vegyszerekkel szemben nem ellenálló, és nem szabad használni olyan alkalmazásoknál, amelyek elektromos szigetelést vagy UV-ellenállást igényelnek.

Polipropilén

A rugalmasságáról híres csomagolóanyag, a polipropilén (PP) számos más területen is jól teljesít. Ilyen a folyadékkezelés és -feldolgozás, a háztartási cikkek gyártása, illetve az autóipar. Bár a legtöbb polipropilén gyúlékony, és érzékeny az UV-sugárzásra, a kémiai oldószerekkel szemben ellenálló.

LDPE

Az LPDE (alacsony sűrűségű polietilén) a polietilén legrugalmasabb változata. Vízálló és ütésálló. Az LPDE sokféle fogyasztási és háztartási cikkben, valamint orvosi termékekben és elektromos kábelekben is megtalálható. Hátránya, hogy nem használható magas hőmérsékletű alkalmazásokban, sem szélsőséges éghajlati körülmények között.

Polisztirol

Színtelen, üvegszerű, átlátszó, rideg anyag, nagyon jó elektromos szigetelő. A habosított, extrudált vagy expandált (pl. hungarocell) polisztirol a leggyakrabban használt hőszigetelő anyag az építőiparban, de alkalmazzák többek között hűtőtáskák, bukósisakok és védőeszközök anyagaként, illetve a csomagolástechnikában.

Milyen alapanyagot válasszon a fröccsöntéshez?

Annak érdekében, hogy megtalálja az ideális alapanyagot a terméke számára, feltétlenül vegye figyelembe az alábbi tényezőket:

  1. Ütésállóság. A használat által megkövetelt ellenállóságot már a legelején tisztázni kell.
  2. Szakítószilárdság. A végleges szakítószilárdság vagy végső szilárdság az alapanyag polimer feszültséggel szembeni ellenállását méri, vagyis meddig képes ellenállni egy adott terhelésnek anélkül, hogy elszakadna.
  3. Rugalmasság. Megadja, hogy az anyag mennyire hajlítható károsodás nélkül, úgy hogy visszanyerje eredeti formáját.
  4. Hőáramlás. Ennek ott van jelentősége, ahol fontos a szigetelési teljesítmény, illetve a különböző hőmérsékleti tartományok toleranciája.
  5. Vízállóság. Mértéke a 24 órás bemerítés után az anyag által felszívott folyadék százalékarányán alapul.

Kérdése van? Segítünk kiválasztani az ideális alapanyagot a műanyag fröccsöntéshez!