Középpontban a fejlődés

A Felsőhomokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, „Középpontban a fejlődés” címmel, 2015. szeptember 18 –án tartott rendezvényére kaptunk megtisztelő meghívást. Helyszínéül, a festőien kedves Deák Udvarház, (Kakucs 2366, Nagyligetes tanya) szolgált.

Témája, a 2007-2015-ös vidékfejlesztési ciklus lezárása volt. Településenként kiemelték, az elmúlt 7 esztendő nagyobb pályázati fejlesztéseit.

Számokban szólva, a térségben 1,5 milliárd forint körüli volt a megítélt támogatások összege. Megvalósult pályázatokra 1,7 milliárd forintnyi összeg került kifizetésre és 180 millió forint szorítkozott a működési költségekre.

Ismertették a következő 7 évet felölelő jövőbeni pályázati terveket. Integrált, azaz egymásba épülő pályázati fejlesztések megvalósítása a kitűzött cél, - a helyi vidékfejlesztési stratégia megvalósítása, - a helyi rendezvényeken való részvételek, - saját projekt generálása, - települési, térségi kapcsolatok bővítése.

Tájékoztatásul elhangzott, hogy a pályázati források várható nyitása 2017 tavasza lesz.

Ezt követően kellemes programok váltották egymást. A helyszínt biztosító Deák család tagjai, végigvezettek bennünket ékességük szobáin és megkóstoltatták velünk házi specialitásaik javát. Apró kiállítást berendezve, a régióban tevékenykedő kézművesek mutatkoztak be gyönyörűséges munkáikkal.

A házigazdák, a résztvevőket már érkezésükkor előre átgondolt kerekasztal társaságokká alakították. Hasonlóan a BNI filozófiájához, melynek nagyon egyszerű alapgondolata van: - mi lenne, hogyha a vállalkozások egymást segítenék, a saját vállalkozásukban, jutalékmentesen, ajánlások útján. „Aki ad, az nyer!” gondolatra épülően.

A kerekasztal beszélgetések lehetőséget biztosítottak a résztvevők számára, hogy bemutatkozzanak, ismertessék termékeiket és megosszák egymással kapcsolati tőkéjüket, ezáltal üzleti ajánlásokhoz segítsék egymást. Az asztaloknál ülők, mind különböző vállalkozások tagjai voltunk. Cél volt ezzel, hogy a tagok, egymást igyekeznek segíteni oly módon, hogy a másikat, a vállalkozása számára szükséges kapcsolatokhoz segítsék. Kiterjedt és jól működő üzleti ajánlói közösség építhető ez által.

Az azonnal született ötleteket papírra is vetettük! Úgy hiszem, sokunk fülébe bogarat ültetve eme egyszerű, mégis jól működtethető kapcsolati tőkecserével.

Köszönjük a meghívás!