Fröccsöntő szerszám: a kulcsfontosságú hozzávaló

Ön tudja, hogy milyen termékek készülnek manapság fröccsöntéssel? Megsúgjuk: gyakorlatilag minden, ami műanyagból készült. De vajon hogyan alakulnak ki a különleges, formatartó vagy akár az egyedi, formabontó használati eszközeink? Eláruljuk: a fröccsöntő szerszám segítségével.

A fröccsöntő szerszám nem való kézbe!

Ha szerszámról beszélünk, mindenkinek egy emberi kézben elférő, szereléshez használt eszköz jut az eszébe. A fröccsöntő szerszám azonban egészen más. Maga a szerszám tulajdonképpen nem is látszik, hiszen benne van a fröccsgépben. Ennek a gépnek a segítségével akár többféle eszköz, alkatrész is gyártható, mivel a benne lévő szerszám cserélhető.

A fröccsöntés művészete

Fröccsöntéssel bármilyen alkatrész vagy háztartási eszköz elkészíthető, az icipici fogaskerekektől kezdve akár egy hatalmas, súlyos kádig. Gondolta volna, hogy a csipeszek, a gyerekek homokozó játékai, az ételtároló doboz vagy éppen a porszívó külső burkolata mind fröccsöntéssel készül? Nem kell hozzá más, csak a fröccsöntő gép és benne a szerszám, ami a gyártandó eszköz alakját adja.

Miből készül a fröccsöntő szerszám?

A fröccsgépbe kerülő szerszám minden esetben fémből készül, de hogy acélból vagy alumíniumból, ahhoz érdemes több szempontot is megvizsgálni:

  • az első és talán legfontosabb kérdés, hogy milyen anyag fröccsöntése valósul meg a szerszámmal (hőre lágyuló műanyag, mint a PVC, a polietilén vagy a polipropilén, esetleg hőre nem lágyuló, mint amilyen a szilikon vagy a poliuretán),
  • sorozatgyártás a cél vagy csak néhány darab legyártása,
  • illetve mennyi a szerszám tervezett használati ideje.

Ha ezeket eldöntöttük, következhet a fröccsöntő szerszám pontos megtervezése és legyártása, majd a mintanyomás.

Mi készült legelőször fröccsöntéssel?

Most már talán Ön is kíváncsi arra, vajon mi lehetett az a legelső használati tárgy, amit fröccsöntéssel készítettek. Az 1870-es évek végén Amerikában a fröccsöntő gépeken először különböző formájú gombokat és fésűket gyártottak. Talán megdöbbentően hangzik, de igaz: ekkoriban már az inggallér merevítőket is ezzel az eljárással készítették.

Manapság már megszámlálhatatlan a fröccsöntéses eljárással készített termékek száma, de a lehetőségek tárháza végtelen.

Cégünk, a Mould Kft. több mint 20 éves tapasztalatával segíti Önt a megfelelő fröccsöntő szerszám megtervezésében, sőt akár legyártásában is. Az elkészült szerszámokat nagy körültekintéssel őrizzük, és előírásszerűen karban is tartjuk, hogy hosszú évekig termelékenyek maradjanak.

Kérje szakértő segítségünket a szerszámtervezés során is!