Fröccsöntés és hőformázás: mi a különbség?

Az ipar különböző szegmenseiben használt műanyagok sokoldalúságot biztosítanak az alkalmazások széles skálájának. Az autó-karosszériától kezdve az emberi testrészekig, minden alkalmazás egyedi gyártási folyamatot igényel. A fröccsöntés a megadott specifikációk alapján formázza az adott alkatrészt. A műanyag alkatrészek gyártásának van azonban egy másik népszerű gyártási lehetősége is, a hőformázás. A két technológia első hallásra hasonlíthat, valójában azonban vannak köztük eltérések. Melyek ezek? Tudja meg itt!

Mi a különbség a fröccsöntés és a hőformázás között?

A fröccsöntés és a hőformázás is, az alkalmazásától függően, egyedülálló előnyökkel járhat. A hőformázást általában nagy méretű tervek megvalósításához és rövidebb gyártási ciklusokhoz használják, a fröccsöntés pedig jobb választásnak bizonyul a kisebb, bonyolult alkatrészek és nagy mennyiségű gyártási sorozatok esetén.

Technológiai különbségek

A hőformázás az a folyamat, melynek során a felhevített műanyag lapot az alakadó szerszámba helyezik, a lágy műanyagot az alakadás fázisában kis erővel a hideg szerszámba préselik vagy szívják, majd lehűtik. Ezután a hőformázott alkatrész eltávolítható. 

Ez egy félkész alapanyagból dolgozó (műanyag lap) műanyaggyártási folyamat, ellentétben a fröccsöntéssel, ami a műanyag őrleményből mint alapanyagból alakítja ki a különböző formákat.

A fröccsöntés sok előzetes tervezést és mérnöki munkát igényel, mert rendkívül részletes szerszámokat és formákat lehet vele létrehozni.

Előnyök

A hőformázás előnyei az alacsonyabb szerszámköltség, a gyors termékfejlesztés, a prototípuskészítés, a világos, színes textúralehetőségek, valamint a nagy alkalmazkodóképesség és az egyszerű beállítások. Minimum 250, maximum 2-3 ezer alkatrész éves gyártásához ez teljes mértékben ideális lehet.

Ezzel szemben a fröccsöntés a nagy volumenű megrendelésekhez és a tömeggyártáshoz ideális, olyan projektekben, amelyek több ezer vagy akár több millió darabot igényelnek ugyanabból az alkatrészből.

A fröccsöntés további előnyei:

  • rendkívüli részletességgel kidolgozott termékeket nyerhetünk vele, a több üreges formázási lehetőségnek köszönhetően, 
  • pontos, illetve hatékony feldolgozást és nagy mennyiségű alkatrészt eredményez,
  • hatékony anyagfelhasználást tesz lehetővé,
  • nagyon alacsony hulladékmennyiséggel.

A fröccsöntés ugyan drágább eljárás, mint például a hőformázás, már csak az öntőforma tervezése, a gyártás folyamata miatt is, ezek azonban különbözőféleképpen módosíthatóak, ami csökkentheti az általános termelési költségeket is. Például a tervezés egyszerűsítése és korszerűsítése csökkentheti a bonyolult formák készítésével járó költségeket.

Kiváló minőségű fröccsöntésre van szüksége, rövid határidővel, akár kisebb sorozatban is? Kérjen ajánlatot a 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Mould Kft.-től itt!

AJÁNLATOT KÉREK>>>