A szerszámtervezés alfája és omegája

A szerszámok használata egészen az őskorig nyúlik vissza, hiszen már az ősembernek is legalább kétféle szerszáma volt. Természetesen ezek felfedezése és használata akkoriban teljesen a véletlennek volt köszönhető. Manapság ennél már jóval tudatosabban és szakszerűbben történik a szerszámtervezés folyamata. Kíváncsi rá, hogyan?

Szerszámtervezés őseink idején

Az ősemberek tulajdonképpen két követ összeütve készítették el első szerszámaikat. A kalapácskő mellett a másik szerszámuk a tudósok által csak “svájci bicskának” nevezett szakóca volt. 

Az ókorban élő mesteremberek legfontosabb eszköze az ár volt. Segítségével át tudták lyukasztani az állatbőrt és a fát is. Az ókori Egyiptomban már varrószerszámokat, halászati eszközöket és fegyvereket is használtak. Sőt, ismerték a húrral forgatott fúrót és az esztergapadot is.

A precíziós szerszámok kora

Ma már minden a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy modern precíziós szerszámokat tervezzünk és gyártsunk. Ennek első lépése a számítógépes szerszámtervezés, melynek során egy geometriai leírás vagy követelménylista alapján, számítógépen történik a kívánt szerszám megtervezése. A legyártott prototípust ellenőrzik és kiértékelik, hogy megfelelően működik-e. 

Mivel a precíziós szerszámok nagy pontosságúak, segítségükkel a sorozatgyártás során a hibalehetőségek és a selejtmennyiség nagymértékben csökken. Mielőtt elindulna a sorozatgyártás, még történik egy nullszéria gyártás is. Ha ennek az eredménye is megfelelő, a szerszám alkalmas nagy mennyiségű sorozatok gyártására is.

Szerszámtervezés a Mould Kft.-nél

Több mint 20 éves szakmai tapasztalat áll mögöttünk a fröccsöntő szerszámtervezés területén. Egy konzultációt és műszaki szakértést követően javaslatot adunk az optimális technológiára, alapanyagra és szerszámra is.

Egyedi vagy kisszériás megrendelésben is tudunk segíteni, de azt érdemes tudni, hogy a fröccsöntés technikája a műanyag termékek sorozatgyártásának kedvez jobban. Egy fröccsöntő szerszám megtervezése és legyártása a néhány milliótól akár tízmilliós tételig is terjedhet. Ez kis sorozatszám legyártása után nem biztos, hogy megtérül.

Bízza szakértőre a szerszámtervezést! Mi nem csak megtervezzük, és a gyártásban segítünk, hanem gondosan meg is őrizzük, és a szükséges időközönként karban is tartjuk a ránk bízott fröccsöntő szerszámot.

Ha bármilyen további kérdése felmerül, keressen minket a mould@mould.hu e-mail címen!