A műanyag alkatrész gyártás jelene és jövője

Manapság már elképzelhetetlen az életünk háztartási gépek, autók vagy különböző, az életünket megkönnyítő használati tárgyak nélkül. A műanyag alkatrész gyártás fejlődésével ezek a termékek egyre jobban kiszolgálják a mindennapjainkat. Vajon miért olyan elterjedtek a műanyag alkatrészek?

Műanyag alkatrész gyártás napjainkban

Alkatrészek készülhetnek fémből vagy műanyagból is, manapság ez utóbbi egyre nagyobb teret hódít. Míg 20 évvel ezelőtt az autóalkatrészeknek csupán a 10-12 százaléka készült műanyagból, addig 2014-ben már több mint 15 százalék volt ez az arány. 

Hazánkban is egyre nagyobb teret hódít a műanyag alkatrész gyártás. A funkcionális feladatok megfelelő ellátása mellett ma már a legmagasabb esztétikai követelményeknek is meg kell felelniük ezeknek az alkatrészeknek.

Miért előnyösebb a műanyag alkatrész a fémmel szemben?

  1. Olcsóbb: a műanyag alkatrészek előállítása a fröccsöntés technológiájának köszönhetően jóval olcsóbb. A rövidebb gyártási ciklusidő miatt ugyanis egységnyi idő alatt több alkatrész gyártható műanyagból, mint fémből.
  2. Gyorsabb az előállítása: A fém alkatrészekkel szemben a műanyag alkatrészeket a gyártás után már nem kell tovább kezelni, festeni. A fröccsöntő gépbe ugyanis már eleve a színezett műanyagot fecskendezik be.
  3. Tartósabb: felépítését tekintve a műanyag nagyon sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik: erős, ugyanakkor könnyű és egyszerűen használható.
  4. Újrahasznosítható: a műanyagból készült alkatrész bármikor átalakítható vagy újra felhasználható.
  5. A végtermék hosszabb élettartamú: a műanyag alkatrésszel ellátott termék élettartama hosszabb lesz, hiszen a műanyagok ellenálló képessége jóval nagyobb a fémekénél.

Jövőre veled ugyanitt?

A felsoroltak alapján biztosra vehetjük, hogy a műanyag alkatrész gyártás népszerűsége a jövőben is töretlen marad. Szakértők szerint 2020-ra egy átlagos méretű autó már 350 kg műanyag alkatrészt fog tartalmazni, vagyis a személygépkocsik súlyának közel harmadát már a műanyag alkatrészek teszik majd ki. 

Ennél is hihetetlenebb az az indiai terv, amely az autók számára műanyaggal megerősített autóutak építését tűzte ki célul. A következő 4-5 évben Indiában több mint 83 ezer km hosszú úthálózatot kívánnak műanyag hulladékkal megépíteni. Ezzel a műanyag szemét mennyiségét csökkentik, az utak élettartamát pedig megduplázzák.

Cégünk több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a fröccsöntés területén. Bízza ránk a műanyag alkatrész gyártást is! Keressen minket elérhetőségeink egyikén!