A kiváló műanyag fröccsöntés titka a hibátlan fröccsöntő szerszám

Ha alaposan szemügyre vesszük a körülöttünk lévő tárgyakat, láthatjuk, hogy a legtöbbjük, több kisebb vagy nagyobb alkatrészből készül. Az alkatrészgyártás egyik költséghatékony módja a műanyag megolvasztása és fröccsöntése az alapos tervezés után precízen legyártott fröccsöntő szerszám segítségével.

Hogy készül és hogyan zajlik a fröccsöntés? Tudja meg itt.>>>

Miből készül a fröccsöntő szerszám?

A műanyag fröccsöntéshez használt fröccsöntő szerszám egy rendkívül pontos illesztésekkel ellátott, nyitható, üreges berendezés, ami nagy szilárdságú acélból készül és számos mozgó elemet (pl. fém rúd, pogácsa, stb.) tartalmaz. 

Miért épp acélból készül? Mert ez az anyag kellőképpen szilárd és tartós, így jól ellenáll a műanyag, ismételten nagynyomású befecskendezésének.

A szerszám tervezése során figyelembe kell venni:

  • a gyártandó termék pontos méreteit, méretarányait
  • a tervezett mennyiséget
  • a gyártáshoz felhasznált műanyag típusát és jellemzőit
  • mennyi ideig fogjuk használni a szerszámot

Figyelembe kell venni továbbá, hogy mivel a különböző műanyag termékek gyártásához egyedileg tervezett fröccsöntő szerszámra van szükség, az alakadó szerszám tervezése és gyártása akár több millió forint is lehet.

Az, hogy ez a kiadás Önnek megéri-e vagy sem - tehát az elkészült műanyag termékek értékesítéséből elegendő haszon folyik-e be ahhoz, hogy megtérüljön a szerszám ára -, minden esetben gondos mérlegelést és előzetes számításokat igényel.

Mikor éri meg? Az ökölszabály szerint a nagy mennyiségű sorozatgyártásnál megtérül az alakadó szerszám tervezési és gyártási költségeire fordított összeg, a kisszériás gyártások esetében azonban nem feltétlenül. Vajon Önnek megéri?

Segítünk eldönteni!

Az alakadó szerszám előkészítése és a fröccsöntés

A modern CNC-vezérelt szerszámgépek, a terveknek megfelelően precízen, ezredmilliméter pontossággal alakítják ki a fröccsöntő szerszám üregét. Az üreget, a fröccsöntés kifogástalan minőségének biztosítása érdekében teljesen simára kell csiszolni, majd a későbbi fennakadásmentes használat érdekében rendszeresen karbantartani.

A műanyag fröccsöntés során az egymással illeszkedő, két félből álló, szűk beömlőnyílással rendelkező alakadó szerszámba befecskendezzük a folyékony, forró műanyagot, amit később nagy nyomás alatt hűtünk le.

Az így készült műanyag fröccsöntött alkatrészek azonnal használhatóak, miután kikerültek a formából. A műanyag alkatrészek ráadásul, ismételt hevítés után újrahasznosíthatóak.

A fröccsöntéshez használt fröccsöntő gép számtalan szerszámmal működhet, de ezek szerkezetileg nem tartoznak a géphez.

A fröccsöntő gép ugyanis egy komplex szerkezet, amivel szinte bármi legyártható, amennyiben csatlakoztatva van hozzá a méretben és alapanyag adagolást tekintve is megfelelő (alső és felső határérték közé eső) paraméterekkel rendelkező fröccsöntő szerszám.

Kiváló minőségű fröccsöntésre van szüksége, rövid határidővel, akár kisebb sorozatban is? Kérjen ajánlatot a 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Mould Kft.-től itt:

AJÁNLATOT KÉREK>>>