5 meglepő tény a fröccsöntő üzem működéséről

Kevesen mondhatják el magukról, hogy jártak már fröccsöntő üzem környékén, sőt, látták is az ott zajló folyamatokat. Ha Ön is azok közé tartozik, akik kíváncsiak arra, hogy mi minden történik egy ilyen üzemben, olvasson tovább!

1. Mi történik egyáltalán egy fröccsöntő üzemben?

Fröccsöntéssel tetszőleges alakú, három dimenziós  alkatrészek, eszközök és használati tárgyak készíthetők. A fröccsöntő üzemben egy előre megtervezett és legyártott fröccsöntő szerszám segítségével történik a műanyag termékek formaadása. A fröccsöntéshez több mint 80 ezer féle különböző anyag használható fel, melyek közül 17 ezer műanyag. A különböző típusú alapanyagokat 200-400 Celsius fokra melegítik az üzemben, majd befecskendezik (“fröccsöntik”) az alakadó szerszámba.

2. A radírtól a traktortetőig

Tegyük egy kicsit szemléletesebbé: fröccsöntéssel készül a ceruzák végén található csöppnyi radír, az icipici Lego kocka, de az autók lökhárítója és a traktorok óriási naptetője is. Természetesen a nagyobb használati tárgyakhoz nagyobb méretű gépekre van szükség. Cégünk négyféle olyan géppel rendelkezik, amelyek 1 kilogrammnál nagyobb súlyú végtermékek fröccsöntésére is alkalmas.

3. Amerika, Kína és hazánk

A világon a legtöbb, több mint 16 ezer fröccsöntő üzem az Egyesült Államokban található, melyek közel 900 ezer embernek adnak munkát. Szorosan utánuk következik Kína, amelyik természetesen szintén fröccsöntő nagyhatalom. Csak Sencsen városában, melynek népessége 12,5 millió fő, 12 ezer fröccsöntő üzem található, melyekben 850 ezer ember dolgozik nap, mint nap.

Hazánk méreteinél fogva jóval kisebb ezeknél az országoknál, de így sem panaszkodhatunk: a legfrissebb, 2016-os adatok szerint Magyarországon 216 vállalkozás foglalkozott fő- vagy melléktevékenységként fröccsöntéssel. Büszkén mondhatjuk, hogy közülük cégünk, a Mould Kft. már több mint 25 éve erősíti a hazai statisztikát.

4. A fröccsgépnek is van lelke

A fröccsöntő üzem nélkülözhetetlen eszköze a fröccsgép, mely a benne lévő szerszám segítségével alakítja ki a különböző eszközök, alkatrészek végső formáját. Így válnak kézzel foghatóvá a gyermekek kedvenc mesehősei vagy a versenyautók formatervezett alkatrészei.

5. Környezettudatos műanyag

Létezik ilyen vagy ez csak egy utópia? Bizony létezik, a műanyagok nagy része ugyanis újrahasznosítható: ezek elsősorban az iparból, a kereskedelemből és a háztartásokból származó hőre lágyuló műanyagok. A fröccsöntés során pedig erre további kiemelt figyelmet fordítunk, sőt sokszor maga a fröccsöntési alapanyag is már másodlagos, azaz feldolgozott forrásokból származik.

Kíváncsi a további részletekre is? Nézzen körül fröccsöntő üzemünkben!